Andreea Dobrotă, o tânără de 18 ani din Sibiu, ne-a dat tuturor o adevărată lecție de viață. O ființă plăpândă, crescută într-o atmosferă decentă și călduroasă de familia ei cu o situație financiară nu tocmai ideală, Andreea le-a răsplătit părinților toate sacrificiile cu nenumărate premii care ne fac pe toți să ne gândim de două ori înainte să luăm de-a gata tot ce ne oferă viața.

Locuiește cu părinții într-o casă modestă. Aceștia, în ciuda problemelor materiale pe care le au de ani buni, fac tot posibilul pentru ca talentata elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu să aibă absolut tot ceea ce are nevoie pentru a continua să fie așa cum ne-a demonstrat că poate fi – excepțională. Andreea a fost mereu printre primii elevi din clasă, iar la sfârşitul fiecărui an şcolar a obţinut un premiu important. Mediile frumoase, obținute cu multă muncă și determinare, au adus-o pe frumoasa elevă printre puținii tineri care obțin bursă de merit.

Un suflet frumos merită o voce pe măsură

Tânăra cu suflet de înger are un talent pe măsura frumuseții ei. Andreea are o voce extraordinară care i-a adus nenumărate premii la concursuri. Prima competiţie la care a participat a fost ,,Steluţe sibiene”. La Concursul Internaţional de Muzică ,,Hermannstadtfest” a primit o distincţie specială din partea AUAN, pentru locul doi la categoria muzică uşoară 15-20 de ani.

img_8702,,Muzica a început să îmi placă de mică, ascultând la radio şi la televizor. Apoi am început să fredonez diferite melodii prin casă şi aşa am observat că am voce. Am început în anul 2011 să iau lecţii de canto la Palatul Copiilor din Sibiu, cu domnul profesor Botoroagă. În 2012 a avut loc primul concurs judeţean de muzică uşoară şi dans la Teatrul Gong la care am luat premiul I”, povesteşte Andreea cu entuziasm.

Genurile muzicale pe care Andreea le abordează sunt pop, soul, rhythm&blues sau rock.

,,Cel mai mult îmi place Nirvana, iar la ora actuală trupa mea preferat este Catatonia. Ascult însă cu plăcere şi Frank Sinatra, Aretha Franklin sau Joe Stone, o cunoscută solistă britanică de muzică reggae. Cel mai mult îmi doresc să cânt într-o formaţie rock sau de jazz. Într-o reprezentaţie live nu îmi place să fiu singură pe scenă. Fiind vorba de o trupă, muzica se transmite altfel publicului, datorită instrumentelor”, mai spune tânăra de 18 ani.

Talentul le curge prin vene

Andreea moşteneşte talentul muzical din familie, atât de la tată, cât şi din partea bunicii materne. Frumoasa liceană are însă și alte talente ascunse. Desenul, blogging-ul și fotografia se numără printre ele.

,,Merg la cenaclul «Zona nouă» unde îmi place foarte mult. Am un blog unde postez anumite poze care îmi plac, dar nu realizate de mine, pentru că nu am aparatura necesară. Îmi doresc să urmez un curs de fotografie şi să îmi achiziţionez un aparat foto bun. Aş vrea ca pe toate acestea să le realizez pe cont propriu, pentru că eu consider că am primit destul din partea AUAN sau din partea altor persoane cu suflet mare. În viitor, vreau să lucrez şi să mă bucur de rezultatele propriei munci”, povesteşte Andreea cu gândul la viitor.

Școala a rămas întotdeauna pe primul loc

Andreea a participat în octombrie, anul trecut, la un concurs de traduceri română-engleză organizat de Facultatea de Litere şi Arte, unde a obţinut menţiune. Lista a continuat cu faza locală în cadrul unei competiţii de Public Speaking (ESU), unde a avut din nou rezultate foarte bune. Mândră de realizările sale, în noul an şcolar, vrea să repete aceste performanţe. Un alt lucru demn de luat în seamă, care a emoţionat-o foarte mult pe tânăra de 18 ani, a fost Gala Lazărului din cadrul evenimentului Porţile Deschise. Aici, Andreei i s-a decernat diploma pentru cel mai talentat elev, datorită concursurilor muzicale pe care le-a câştigat de-a lungul anilor.

Dar din dar se face Rai

Pentru rezultatele ei excepționale, Andreea este de ani de zile bursieră a Asociației Umanitare „Alexandra Nanu”, primind câte 300 de lei pe lună, pe toată durata anului școlar. Ajutorul venit din partea Asociaţiei şi-a spus cuvânul: a învăţat că nu este singură, că este important să zâmbeşti chiar şi în situaţii dificile, că trebuie să întinzi o mână celui aflat în suferinţă sau că un un gând bun poate face minuni.

,,Bursa oferită de AUAN reprezintă un ajutor material nespus de însemnat în decursul fiecărei luni de şcoală, întrucât compensează cu lipsa din bugetul familial, banii fiind în special cheltuiţi pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, alimente şi rechizite. Totodată, nu voi uita nici gestul plin de generozitate făcut de această asociaţie, pentru faptul că s-a gândit la mine şi mi-a donat mobilă. Într-adevăr, aceasta şi-a găsit locul la mine în cameră, a schimbat atmosfera şi cred că este de un folos semnificativ în decursul dezvoltării mele”, spune Andreea cu emoţie şi recunoştinţă în voce.

Pe viitor ar vrea să se implice în AUAN, să returneze ajutorul oferit şi să poată dărui, la rândul ei, altor copii, ceea ce ea a primit în toţi aceşti ani.

,,Îmi doresc acest lucru, cu atât mai mult, cu cât, doamna Dorica Nanu, directorul executiv al AUAN, este pentru mine o mare inspraţie şi un model demn de urmat. De aceea, în viitor, vreau să îmi exprim gratitudinea şi altfel, decât în cuvinte”, spune Andreea foarte ferm.

După terminarea liceului, Andreea Dobrotă, frumoasa cu voce de înger și minte excepțională, vrea să se axeze pe o parte mai reală a educației, așa că va urma Dreptul sau o facultate cu profil economic.

Claudia Buidan