Inteligența, creativitatea, perseverențabunul simț, respectul pentru cei din jur sau seriozitatea sunt câteva dintre cele mai importante calități ale unui elev de nota 10.

Cei 8 frați Ghirbomean, în ciuda situației financiare deloc strălucite a familiei, sunt elevi exemplari. Toți locuiesc în Sibiu, doar cu mama, Monica Gândilă, asistentă medicală de aproximativ 22 de ani la Maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Cu toate că venitul lunar al familiei este modest, iar greutățile și-au spus cuvântul destul de dur de-a lungul anilor, Monica este o fire optimistă, veselă și foarte comunicativă. Modul în care își privește copiii, mândria care i se citește în ochi atunci când vorbește despre realizările lor, arată dragostea cu care îi călăuzește în viață și grija pe care le-o poartă. Dintre cei 8 copii, Raluca este cea mai mare, are 22 de ani, a terminat Facultatea de Istorie, iar cea mai mică dintre frați este Sara, o fetiță tare frumoasă și foarte vorbăreață, care, în această vară, va împlini cinci ani.

Perseverență și determinare

Asociația Umanitară ,,Alexandra Nanu” din Sibiu (AUAN) a venit în sprijinul acestor tineri pentru rezultatele foarte bune obținute la învățătură. Astfel, Ana, Petra și Samuel, trei dintre cei opt frați, primesc burse din partea acestei organizații. Ana și Petra primesc lunar 275 de lei, iar Sami, ajutor financiar în valoare de 175 de lei pe lună. Ana are 17 ani, este elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic ,,George Barițiu”, la specializarea Turism și alimentație. Este o fire comunicativă, sociabilă, tenace și foarte organizată. Își împarte timpul cu succes între școală, lecții, frații mai mici, anumite treburi gospodărești și lectură. După terminarea liceului, Ana vrea să urmeze Facultatea de Medicină.

,,Vreau să studiez Medicina și să mă specializez în Neurologie. Cum mama este asistentă medicală, cred ca mi-a insuflat dragostea pentru acest domeniu”, crede Ana, o adolescentă foarte ambițioasă și perseverentă.

Vocație și dăruire

Petra este sora mai mică cu doar un an a Anei. Pentru că își dorește să devină învățătoare, studiază la Colegiul Național Pedagogic ,,Andrei Șaguna” la profilul învățători-educatoare. Petra este o tânără la fel de frumoasă ca și sora ei, este sociabilă, comunicativă, veselă, iar optimismul i se citește în ochi. În afara faptului că este o elevă cu rezultate foarte bune la învățătură, este și pasionată de flaut. Primele lecții le-a urmat în cadrul Bisericii Penticostale ,,Emanuel” din Sibiu, confesiune religioasă de care aparține mama.

,,Am început să cânt la acest instrument muzical de aproximativ cinci ani. Primele lecții le-am urmat la biserică, apoi am studiat singură”, povestește Petra, dovedind ca este și o autodidactă. Adolescenta de 16 ani are, însă, și o voce foarte frumoasă. A cântat în corul bisericii penticostale, face parte din corul liceului în care studiază, iar o dată la două săptămâni, cântă la flaut în fanfara din cadrul lăcașului de cult. Nu doar muzica se află pe lista de talente a Petrei, ci și desenul, în special cel în creion. Pentru că își dorește să devină un dascăl foarte bun, ține ore la școala duminicală în cadrul Bisericii Penticostale ,,Sfânta Treime” din Sibiu.

,,Predau Religie elevilor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, respectiv clasele II-IV, care nu sunt de religie ortodoxă și nu participă la orele de curs ale acestei materii. În anul școlar care tocmai s-a încheiat, am studiat din Biblie, din Faptele Apostolilor și din Epistole. Pe lângă aceste lecții, îi învăț cântece religioase sau le istorisesc povești biblice. De sărbători, de Crăciun și de Paște citim Poeme, pe care apoi le prezentăm în biserică”, povestește cu entuziasm Petra.

Pasionat de scris

Samuel, pe care familia îl alintă Sami are 14 ani și a terminat clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 13 din Sibiu. De curând, a fost admis la Liceul Teologic Baptist ,,Betania”.

,,Fratele meu mai mare, Emanuel, studiază aici și mi-am dat seama că și mie mi-ar plăcea să urmez acest liceu. Am susținut un interviu în cadrul acestei școli și m-am clasat pe locul 10 din 26”, spune Sami.

Ca și frații lui mai mari, acesta este la fel de talentat. Materia preferată este Limba engleză, iar pasiunea cea mai mare, scrisul. ,,Îmi place foarte mult să îmi creez propriile mele povești. În clasa a VI-a, am început o carte, un fel de roman cu titlul «Cea mai proastă poveste», pe care l-am terminat pe la jumătatea clasei a VII-a. La sfârșitul fiecărui capitol am schițat desene în ton cu acțiunea cărții. Este vorba despre un băiat cam de vârsta mea, care are tot felul de peripeții și încearcă să supraviețuiască. Multe dintre întâmplările de aici sunt inspirate din viața mea. Acum lucrez la cel de-al doilea volum”, istorisește Sami, cu glas timid.

Talentul, trăsătură de familie

De altfel, toți cei opt frați au aptitudini artistice, fiind și autodidacți în același timp.

,,Vlad, unul dintre băieții mei mai mari cântă la trombon, desenează și scrie partituri pentru pian. Emanuel, de asemenea, cântă la tubă, la acordeon, la pian și la orgă. Au învățat singuri, iar acum, au ajuns la un nivel avansat, încât pot preda lecții particulare”, spune mama foarte mândră de ei.

Cum nu este ușor să crești singură 8 copii, Monica a fost ajutată, în special, de fiica cea mare.

,,Raluca a fost sprijinul meu. A fost dintotdeauna o fire foarte responsabilă și matură. Când erau mici preferam să lucrez în ture de noapte, deoarece puteam fi ziua acasă să am grijă de ei. Cel mai mult, însă, ne-a întărit speranța că va fi bine și credința în Dumnezeu”, explică mama.

Monica Gândilă este de asemenea o femeie foarte credincioasă, dar nu le-a impus religia copiilor ei.

,,Nu le-am impus copiilor religia mea. Tocmai de aceea ei nu sunt botezați, pentru că eu consider că această alegere trebuie să aibă loc la maturitate, când ești sigur ce religie vrei să urmezi”, este de părere Monica Gândilă.

Frații Ghirbomean au înțeles de mici ce înseamnă responsabilitatea, și că, dacă vrei să fii ajutat atunci când ai nevoie, trebuie ca și tu, la rândul tău, să întinzi o mână celui aflat în suferință. Tocmai de aceea, în timpul vacanțelor, aceștia sunt implicați în diferite acțiuni de voluntariat. Potrivit directorului executiv AUAN, Dorica Nanu, Ana, Petra și Sami au primit din partea acestei asociații atât burse și ajutor financiar, cât și cadouri de Paște și de Crăciun, începând din septembrie 2014, în valoare de 26.433 lei. Pe lângă aceste sume de bani, tinerii au primit și îmbrăcăminte din diverse donații. De asemenea, cadouri le-au fost oferite și celorlalți frați.

Termeni și condiții

Potrivit reprezentanților AUAN, în anul școlar 2015-2016, au existat 42 de beneficiari. Principalul criteriu de selecție este performanța școlară. Solicitantul trebuie să aibă între 6 și 19 ani, iar venitul net pe membru de familie să fie mai mic de 650 de lei.

Asociația Umanitară ,,Alexandra Nanu” a introdus patru categorii de sprijin financiar acordat elevilor: bursa, ajutorul material și financiar, intervențiile punctuale și cadourile de Crăciun, Paște și de 1 iunie. Elevii care termină clasa a XII-a primesc un bonus de 1.000 de RON, pentru a-i ajuta la începutul unei noi etape școlare.

Condițiile pentru bursă sunt: media generală între 9 și 10, respectiv calificativul FB. Bursele constau în sume lunare, în funcție de ciclul de învățământ. Pentru clasele I – IV se acordă suma de 250 de lei pe lună, pentru casele V -VIII, 275lei pe lună, iar pentru clasele IX -XII, 300 de lei pe lună. Cadourile pentru sărbătorile de Paște și de Crăciun constau în suma de 150 de lei, iar de 1 iunie, în funcție de situație.

Pentru ajutorul material și financiar, elevii trebuie să aibă media generală cuprinsă între 8 și 9, respectiv calificativul B la toate materiile. Suma de bani este cuprinsă între 150 și 200 de lei pe lună.