Donatie – perdele, draperii – februarie 2015
24 martie 2015
Adunarea Generală Ordinară AUAN – 21.03.2015
2 aprilie 2015

Tribuna – 30.03.2015

AUAN, organizația care o „renaşte” pe Alexandra
Andra MARINESCU
265 vizualizari
A fost odată o fată frumoasă, care îi ajuta pe cei care aveau nevoie, harnică, isteaţă şi cu vise mari. Voia să aibă o viaţă în care prietenia să fie unul dintre principiile după care să se ghideze, să termine doctoratul şi să îşi mulţumească părinţii şi mai mult decât o făcuse deja. Dar timpul a fost prea nerăbdător cu ea. Iar în 2010, într-o zi de octombrie, destinul i-a fost curmat de o boală gravă care a ridicat-o la ceruri. A luat-o de lângă cei dragi, de lângă familie şi prieteni, dar sufletul încă îi dăinuie printre ei. Alexandra Nanu trăieşte prin asociaţia care îi poartă numele, înfiinţată acum circa patru ani de cunoştinţele ei, al cărei scop principal este să ajute – cum poate – tinerii cu vârsta cuprinsă între şase şi 19 ani, care provin din medii defavorizate şi care îşi doresc să reuşească să termine studiile. Asociaţia Umanitară „Alexandra Nanu” se poate mândri până acum cu zeci de împliniri şi proiecte, ultimul raport de activitate prezentându-l sâmbătă, 21 martie.
Tribuna - mare
Toţi cei care au cunoscut-o pe Alexandra o descriu numai prin cuvinte frumoase. Deşi          s-au scurs cinci ani de la dis­pariţia ei, cei dragi vorbesc ca şi cum ar fi văzut-o ultima dată ieri, având amintiri de neuitat cu fata. Colegii de liceu, de facultate, prietenii şi părinţii vorbesc constant, mai ales că fac parte din AUAN, o orga­nizaţie născută ca să o „renască” pe Alexandra, care, în mai, ar fi împlinit 31 de ani. Sâmbătă, când au prezentat raportul de activitate pe anul 2014, ei s-au întâlnit în jurul unei mese, ca să vorbească despre îm­pli­nirile pe care le-au avut în ultimul an şi despre viitoarele proiecte. Alături de ei a fost, bineînţeles, Alexandra, printr-o fotografie aşezată în mijloc. Ea a primit în acea zi multe buchete de flori.Alexandra susţine activitatea, din ceruri
Aşadar, activitatea din ultimul an a AUAN se centrează tot pe copii. Proiectul pentru anul şcolar 2014-2015 încă nu a luat sfârşit şi include 13 bursieri, patru beneficiari ce pri­mesc ajutor financiar şi material lunar şi 30 de tineri care au primit de Crăciun şi vor primi şi de Paşti daruri. În 2014, au avut loc şi intervenţii punc­tuale. Asta înseamnă că a oferit gratuit controale stoma­tologice pentru beneficiarii AUAN, a susţinut Semimara­tonul Sibiu 2014, şi a fost Moş, în decembrie, de două ori. Dintre cele mai importante evenimente ale asociaţiei se remarcă Târgul de Paşti 2014 – Oracle, menit să adune cât mai multe fonduri pentru AUAN, aniversarea dr. Eugen Simion Dragoman, care a cerut prietenilor ca, în loc de cadouri, să facă donaţii pentru AUAN, Gift Matching 2014 şi Gala Umanitară AUAN 2014, de la sfârşitul anului, în cadrul căreia au fost invitaţi artişti ce au cântat voluntar, iar Alexandra Canciu, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu a primit o diplomă de excelenţă şi o medalie de aur în valoare de 5.000 lei.
În continuare, membrii AUAN propun să  dezvolte şi mai mult aria asociaţiei. Astfel, vor să organizeze mai multe evenimente caritabile, să fi­nanţeze, ocazional, anumite proiecte educaţionale. În ulti­ma categorie se regăseşte şi ideea înfiinţării unei biblioteci la Liceul Energetic din Sibiu, cu sprijinul companiei Wenglor Sibiu, unde a fost angajată şi Alexandra.
Prietenii – „moştenirea” lăsată de Alexandra
Discuţiile membrilor AUAN au continuat toată după amiaza de sâmbătă. Aceea a fost şi ziua în care planurile        s-au îmbinat cu emoţia şi nostalgia. „Suntem foarte liniştiţi. Alexandra a plecat, dar ne-a lăsat o moştenire valo­roasă: prietenii ei”, spune ma­ma ei, Dorica Nanu, director executiv al AUAN. Printre aceşti prieteni se numără şi Bogdan, care a cunoscut-o în clasa a noua. O descrie pe Alexandra ca fiind o fată deschisă, care îşi făcea iute prieteni şi că „a unit trei-patru grupuri ce erau dispersate”, spune băiatul.
O altă tânără, Anca, şi-o amin­teşte pe Alexandra încă din prima zi de facultate. „Era foar­te fâşneaţă, entuziastă. Stăteam pe Bulevardul Mihai Viteazu, la câteva blocuri dis­tanţă de ea. I se mai făcea milă, mă mai chema pe la ea să îmi dea mama ei câte ceva de mân­care gătită”, povesteşte Anca.
După spusele tatălui, Ioan Nanu, fata era tare isteaţă şi voia să ajungă departe. „Ne-am trezit, într-o zi, că s-a înscris la masterat. Am întrebat-o – ca să îmi fac datoria de părinte – unde. A zic că la <>, la Economie. Am întrebat-o dacă vorbeşte serios. Ea nu se avea bine cu matematica, era înclinată spre partea umană. Avea cap, dar nu avea răbdare să stea să lucreze”, povesteşte tatăl, completat de mamă. „Nu era un copil care să stea să tocească. ştia unde şi când să insiste”, adaugă Dorica Nanu.
Tuturor le e dor de Alexandra, „un suflet bun”, după cum o mai descriu cunoscuţii. În memoria fetei, ei continuă misiunea. Adică activităţile Asociaţiei Umanitare „Alexandra Nanu”.

Comments are closed.